Discegenskaper

Här kommer information om discegenskaper. Varje disc modell har sin egen discegenskap och flyger på olika vis. Beroende på hur du är som kastare och platsen du kastar från gör att du mycket troligtvis kommer behöva olika discar i bagen med olika discegenskaper.

Vad betyder siffrorna?

S = Speed, G= Glide, T= Turn, F = Fade

SPEED

Speed är det första numret som anges på egenskapsiffrorna. Ju högre siffra dessto högre speed. Ett vanligt misstag bland nybörjare är att köpa discar med högre speed för att få mer distans. Det är dock svårare att få discar med högre speed att komma upp i rätt speed. Varje tillverkare har sina egna rating system och därför kan det vara svårt att jämföra siffrorna mellan tillverkarna.

Se videon här intill

GLIDE

Glide är den andra siffran som anges på discegenskaperna. Glide innebär hur stor lyftkraft en disc har. Gliden påverkas bland annat av discens utformning, vikt och vindmotstånd.

 

Se videon här intill

TURN

Turn är den 3:e egenskapssiffran. Det finns tre olika typer av discar inom denna kategori, överstabila, stabila och understabila. Överstabila har en tendens att dra till vänster när dem kastas med backhand kast medans understabila drar åt höger. Turn påverkas framförallt av hastigheten och sidvind.

Se videon här intill


FADE

Fade är den 4:e siffran i discegenskaper. Fade anger hur mycket discen viker av i slutet av kastet. En högre siffra viker av mer på slutet medan en med låg går rakare. En fördel med hög fade kan vara att komma in bakom hinder.  

Se videon här intill